fblogo   twlogo   ytlogo


četvrtak, 12 januar 2012 15:25

Novi napad fašista na studentske aktiviste

 
Novi napad fašista na studentske aktiviste

U sredu 11. januara oko 15h na uglu Carice Milice i Obilićevog venca u Beogradu, trojica neonacista napala su našeg člana i studenta Filozofskog fakulteta Matiju Medenicu. Jedan od njih, isti onaj koji ga je 6. decembra na Filozofskom fakultetu napao nožem, ovoga puta je upotrebio bokser, nanevši mu ozlede glave.

Ovo je poslednji u nizu napada na studentkinje i studente koji su blokirali Filozofski fakultet zahtevajući niže školarine. Najnovijem događaju prethodila su čak četiri napada na učesnike/ce blokade, pri kojima su korišćene kamenice, baklje, pajseri. U pretposledenjem napadu, koji se odigrao 6. decembra u amfiteatru 101 na Filozofskom fakultetu, Matija je bio napadnut nožem!

Izjave predstavnika države – rektora BU Branka Kovačevića – da studentski protest treba prekinuti „milom ili silom", ili pak, da iza blokade stoji Marks21, bile su direktan mamac za nacifašističke bandite. Takođe, upad privatnog obezbeđenja po nalogu Uprave Filozofskog fakulteta, kao i pretnje krivičnim i disciplinskim sankcijama – usmerene, između ostalih, i protiv Matije – samo su dodatno okuražile fašiste da pod plaštom državne represije sprovode teror.

Ono što je još značajno, jeste da Uprava Filozofskog fakulteta i dalje od javnosti prikriva snimke napadača koje su sigurnosne kamere zabeležile 6. decembra – jer su se na meti napada našli oni koje i sama Uprava napada. Zbog toga Uprava Filozofskog fakulteta snosi odgovornost i za ovaj napad, iako se nije desio na samom fakultetu – objavljivanje snimaka učinilo bi prepoznavanje fašista lakšim i slomilo bi njihovo rastuće samopouzdanje.

Napominjemo da nijedan od napada nije bio na ličnoj osnovi: fašistički blogovi i sajtovi etiketirali su blokadere kao „pseudo-studentsko smeće" i kao „crvene uzurpatore". Neki su čak objavljivali imena učesnika/ca blokade, pokazujući da mogu da obave posao podjednako dobro kao i BIA ili Uprava fakulteta.

Integracije u neoliberalni kapitalizam donele su nam ekonomsku propast i mladima otele perspektivu. Otpor koji dolazi odozdo i koji nije pod kontrolom vladajuće klase neminovno se susreće sa represijom – tako je sa studentskim, radničkim i seljačkim borbama, kao i sa borbama za prava manjina. Prošle godine država je zabranila Prajd, maltretirala učesnike praktično svih štrajkova, branila malinarima prilaz Beogradu i onda, krajem godine, otvoreno klevetala i šikanirala studente.

U pokušaju da zloupotrebi levicu da bi podelila studentski pokret država je ohrabrila fašiste da napadaju „crvenu gamad". Eto kako postojanje snažne volje vlasti da obrazovanje treba biti slabo dostupna roba koja se skupo plaća, otvara vrata proboju ekstremne desnice, a potom se poput Uprave Filozofskog, svojski trudi da ne primećuje posledice sopstvenih postupaka.

Zato je iluzorno oslanjati se na državne organe da „ukinu" fašiste i fašizam. Napadi su sve smeliji i sve učestaliji: nad Romima, LGBT osobama, studentima, pa čak i nad partizanskim prvoborcima – pre tačno mesec dana na ulici je napadnut devedesetdvogodišnji Jovo Kapičić. Moramo organizovati sopstvenu odbranu.

Solidarnost zato učestvuje u pokretanju kampanje „Pravo na protest", kojoj je cilj stvaranje zaštite od državnog nasilja, ali i od njenih vernih pasa – desničarskih batinaša.

Zahtevamo ostavku Uprave Filozofskog fakulteta i odustajanje od krivičnih i disciplinskih postupaka!

Zahtevamo javnost snimaka fašista koji napadaju naše drugarice i drugove!

Pozivamo sve na udruživanje sa ciljem odbrane prava na protest!

Pročitano 18494 puta

7 komentara

 • Link prema komentaru subota, 14 januar 2012 19:31 komentarisao/la antifašista

  Z, misliš da je zbog Otoka bio napadnut, ili zbog toga što je organizovao hapšenje Draže Mihailovića, što je kritikovao srebrenički pokolj i uopšte Miloševićevu šovinističku politiku devedesetih i što je, na kraju krajeva, učestvovao u herojskom oslobađanju Jugoslavije od nacističke okupacije? Ili to što je neko bio upravnik Golog Otoka znači da je sasvim okej da pogine pod udarcima neonacista 2011. jer je, eto, neka kazna za to morala da ga stigne?

 • Link prema komentaru subota, 14 januar 2012 17:33 komentarisao/la Z

  molim vas, Jovo Kapicic, upravnik Golog Otoka...

 • Link prema komentaru subota, 14 januar 2012 14:34 komentarisao/la Arland

  Podrska Matiji Medenici, organizaciji Marks21 i svim studentskim aktivistima koji se bore za slobodu i za svoja prava.
  Nema nista licnog kada se napada sloboda i oni koji se bore za nju.
  Svim smo mi potencijalno Matija Medenica, od Amerike, preko Evrope i Afrike, do Azije i Australije, gde god ima radnickih i studentskih protesta.
  Solidarnost !

 • Link prema komentaru četvrtak, 12 januar 2012 23:25 komentarisao/la Milica Tomic *

  Salzem se, ali mislim da je jos vaznije pokrenuti tuzbu i javno optuziti i organizaciju koja stoji iza ovog nasilnika. *

 • Link prema komentaru četvrtak, 12 januar 2012 23:21 komentarisao/la Redakcija

  Poštovani,

  Cilj ovog saopštenja jeste da podigne svest građana o pretnji koja raste pod štitom državne represije. Tu pretnju predstavljaju fašistoidni batinaši koji očigledno ne diskriminišu između svojih žrtava i koji napadaju sve one koji se ne uklapaju u njihovu fantaziju dobrog "nacionalno osvešćenog" Srbina. Zapitajte se da li bi Kapičić bio pošteđen od strane fašista da je samo istaknuti borac NOB-a?

  Naša organizacija zauzima vrlo jasan stav po pitanju kako antiradničkog uređenja u tzv. „socijalističkoj“ Jugoslaviji, tako i o državnoj represiji koju je jugoslovenska državnokapitalistička vlast vršila nad političkim neistomišljenicima.

  Ipak, i sami ste napomenuli da se na starca od 92 godine ne podiže ruka, a to je upravo ono što su nacistički divljaci uradili. Ako sumnjate u politički karakter tog napada, zapitajte se da li bi ti isti fašisti napali Kapičića da je kojim slučajem bio glavnokomandujući Sajmišta za vreme drugog svetskog rata ili recimo učesnik opsade Sarajeva za vreme rata 90ih.

  Nema slobode pod fašističkom čizmom. Državna represija jača fašizam. Zato svako ko ima slobodu na srcu treba da ustane protiv gušenja demokratskih prava. U tome je suština stvari.
  Redakcija

 • Link prema komentaru četvrtak, 12 januar 2012 20:23 komentarisao/la Vesela Domaćica

  Molim vas, ako je Jovo Kapičić onaj s kojim se identifikujete i koga branite (iako je strašno tući starca čak i kad je podli zločinac)onda ste jednako jadni i mučno vas je gledati kao i njega.

 • Link prema komentaru četvrtak, 12 januar 2012 16:52 komentarisao/la Said

  Predlažem da Medenica svakako pokrene tužbu protiv tog mladog koljača pa da onda sud nalogom zatraži snimke od Filozofskog.

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2018. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.