fblogo   twlogo   ytlogo


subota, 27 avgust 2016 10:39

Odbrana porodice Timotijević

 
Odbrana porodice Timotijević

Privatizacija javnog prostora se nastavlja. Juče je organizovan socijalni protest solidarnosti u okolini Savamale. Prenosimo izveštaj sa akcije.

Jučerašnji pokušaj iseljenja šestočlane porodice Timotijević iz kuće u naselju Bara Venecija i rušenja njihove kuće sprečen je zahvaljujući akciji inicijative Ne davimo Beograd i solidarnosti sugrađana. Ovo je poslednja porodica u okolini Savamale koju neoliberalna Vlada Srbije pokušava da izbaci na ulicu, kako bi napravila prostor silama krupnog kapitala za izgradnju i širenje projekta „Beograd na vodi“.

Sigurno se mnogi, koji su bar malo upoznati sa slučajem, pitaju zašto Ivan Timotijević odbija da potpiše ugovor u kome mu se nudi da u zamenu za kuću (za koju je još 2003. podneo zahtev za legalizaciju) dobije jedan veći ili dva manja stana u Beogradu. To smo ga i mi pitali i evo sta nam je odgovorio. Naime, ne radi se o tome da se njemu ne sviđaju stanovi koje mu nude, niti lično ima bilo kakvih zamerki na kvalitet stanova, već je pitanje više pravnog karaktera. Porodici Timotijević je ponuđen privremeni boravak u stanu, s tim što će se tek nakon suđenja znati da li porodica može da ostane u tom stanu ili će biti prinudno iseljeni i iz njega, u kom slučaju bi cela porodica završila na ulici.

Uzimajuću u obzir da je i sam premijer Vučić na pitanja u vezi ilegalnog rušenjem objekata u Savamali izjavio da je jedini problem bio taj što je rušenje obavljeno u toku noći, a ne preko dana, i to da do danas niko nije odgovarao za ovaj zločin, ishod presude koja će uslediti porodici Timotijević možemo samo pretpostaviti.

Kao što je pomenuto na početku izveštaja, jučerašnji protest u cilju odbrane porodice Timotijević i sprečavanja rušenja njihove kuće (što je bilo zakazano za 11 časova) organizovala je inicijativa Ne davimo Beograd, koju su podržali Marks21, Levi samit Srbije i drugi sugrađani. Na protestu je bilo pedesetak ljudi, što se ovog puta ispostavilo kao dovoljan broj da se rušenje odloži. Međutim, pitanje je da li ćemo i sledeći put uspeti da odbranimo malog čoveka od velikih kapitalističkih zveri ukoliko se ne pojavimo u većem broju. Stoga, apelujemo na sve sugrađane i sugrađanke da se uključe u borbu i stanu u zaštitu ljudskih prava, jer bez zajedničkog napora i solidarnosti nemamo mnogo šanse za svetlu budućnost.

Ono što je važno razumeti jeste da apolitičnost nije odgovor - apolitičnost je put u propast. Biti apolitičan znači biti saglasan sa diktaturom koju svakodnevno sprovodi neoliberalna aparatura državnog vrha. Juče je pomoć bila potrebna porodici Timotijević. Sutra se bilo ko od nas može naći u sličnoj situaciji. Zato ustanimo složno protiv zajedničkog neprijatelja! Solidarno do pobede!

Pročitano 1783 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Žensko oslobođenje

Jezik po meri žena

Debata o rodno senzitivnom jeziku ponovno je aktuelizovana u svetlu donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Nekoliko g...

Politika i društvo

Čast Katalonije

Trenutno najusijanije evropsko pitanje jeste pitanje otcepljenja Katalonije od Španije. Sve uzdrmanija Evropska unija, k...

Ekologija

Pustoš kapitalizma

Iz dana u dan pristižu vesti o novim uraganima, poplavama i zemljotresima koji pogađaju svet, odnoseći ljudske život...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.