fblogo   twlogo   ytlogo


ponedeljak, 19 december 2016 12:19

Izmišljena istorija nepostojeće države

 
Izmišljena istorija nepostojeće države

Donosimo osvrt na propagandistički uradak dvojice desničarskih istoričara i njegovu političku svrhu.

Ni dva dana nakon promocije knjige Čedomira Antića ne stišava se medijska halabuka podignuta oko incidenta koji se na njoj odigrao. Međutim, ono što je u ogromnom broju novinskih, televizijskih i onlajn izveštaja izostalo jeste problematizacija same knjige Istorija Republike Srpske koju uz Antića potpisuje Nenad Kecmanović, dekan banjalučkog FPN-a, a nekadašnji simpatizer Saveza reformskih snaga Ante Markovića.

Ono što odmah upada u oči jeste to da su Kecmanović i Antić pokušali da opišu viševekovnu istoriju bosanskohercegovačkog entiteta koji postoji tek nešto više od dvadeset godina. Takođe, na početku knjige u oči upada tvrdnja da je „Republika Srpska država koja se nalazi u jugoistočnoj Evropi.“ Da bi apsurd bio potpuniji, na naslovnici džepnog izdanja ove kvazinaučne studije nalazi se lik Gavrila Principa. Ovakva zloupotreba člana revolucionarne organizacije Mlade Bosne i antiimperijalističkog borca predstavlja suštinu revizionističkog rada na postjugoslovenskom prostoru. Revizionisti svojim etnocentričnim interpretacijama prošlosti žele da izbace svaki pomen revolucionarne tradicije jugoslovenskih naroda što ostvaruju putem pretvaranja kontinuiteta klasne borbe (kojem pripada i Mlada Bosna) u tobožnji kontinuitet borbe za stvaranje današnjih etnički homogenih i tržišno liberalizovanih (polu)državnih tvorevina, stvorenih na razvalinama države socijalnog staranja.

Nastojanje da se u isti istorijski tok svrstaju Gavrilo Princip i Radovan Karadžić, osnivač Republike Srpske pre koga njena istorija ne postoji, ne predstavlja prvu kontrafaktualnu aspiraciju Čedomira Antića. Ranije ove godine objavljena je knjiga „Alternativna istorija Srbije“ u kojoj zajedno s Predragom Markovićem, članom SPS-a i još jednim učesnikom pomenute tribine na Filozofskom fakultetu, pokušava da odgovori na pitanja kao što su „šta bi bilo sa Srbijom da nije rođen Sveti Sava?“ ili da je „Draža pobedio u Drugom svetskom ratu?“ Autori koji se zapravo i ne bave istoriografijom i društvenom realnošću, već imaginarnim scenarijima u svrhu ideološke manipulacije, mogu se smatrati istoričarima u jednakoj meri u kojoj se neko ko ne priznaje heliocentrični sistem može smatrati astrofizičarem.

Knjiga Istorija Republike Srpske predstavlja vrhunac Antićeve ridikulozne bibliografije. Nakon obrađivanja istorijskih raspleta koji se nisu dogodili, beogradski profesor je pristupio pisanju izmišljene istorije nepostojeće države. Kako bi se održala unapred sročena teza o navodnoj večitoj borbi za Republiku Srpsku, pisanju ove knjige se moralo pristupiti na radikalno romantičarsko-nacionalistički način. To znači da ona ne može da ponudi faktičnu istoriju prostora na kojem se danas nalazi manji od dva entiteta koji čine BiH. Ona nam ne može ponuditi odgovor na jedno od najvažnijih pitanja za svakog ozbiljnog istraživača – kako je u određenoj vremenskoj epohi živela većina stanovništva i na koji način je njihov položaj kreirao društveno-političku realnost? Neodgovaranje na ovo pitanje ne treba da nas iznenađuje, s obzirom na to da objavljivanje ove knjige ionako služi isključivo afirmaciji režima Milorada Dodika i „ovekovljenju“ Republike Srpske, u kojoj velika većina stanovništva živi katastrofalno.

Antić i Kecmanović u potpunosti prećutkuju istoriju radnog naroda i istoriju participacije narodnih masa Bosne i Hercegovine u političkim procesima. U skladu sa time je u potpunosti prećutana i bogata revolucionarna istorija Banja Luke, današnjeg glavnog grada RS-a i grada u kojem radi jedan od autora knjige. Banja Luka je dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka predstavljala središte komunističkih aktivnosti u tom delu Kraljevine Jugoslavije, a pripada i dugom spisku gradova u kojima su na opštim izborima 1920. godine komunisti osvojili vlast na lokalnom nivou. Međutim, poglavlje „Između dva rata“ i podnaslov „izbori 1920.“ ovu činjenicu apsolutno ignorišu. Pišući svoj fejsbuk osvrt na proteklu promociju, jedan od govornika – Nemanja Dević, nekadašnji nelegalno izabrani predsednik studentskog parlamenta – požalio je kako su se „žrtvama napravili oni koji su, bez imalo stida, došli da nas usred Beograda nazivaju fašistima zato što razgovaramo o našoj Republici Srpskoj, u krvi i pepelu rođene [sic] uoči 25. njenog rođendana?!“ U čitavom Devićevom moralističkom ispadu tačno je jedino to da Republika Srpska jeste rođena u pepelu i krvi preko sto hiljada žrtava rata u BiH.

Koji god naslov nosila Antićeva i Kecmanovićeva knjiga, prava istorija Republike Srpske će tek morati da bude napisana. Takva studija će nam omogućiti da sagledamo destruktivne posledice bratoubilačkog rata, osiromašenja radnika i radnica i pljačke naroda putem uvođenja neoliberalizma. Ona će nam omogućiti i da shvatimo koliku uvredu za Gavrila Principa i druge istinske velikane bosanskohercegovačke istorije predstavlja svrstavanje u isti koš s zločincima kao što su Karadžić, Mladić ili Krajišnik. Potonjima nije mesto u istoj rečenici s borcima za boljitak većine stanovništva već na smetlištu istorije, a kao njihovo najveće „postignuće“ ostaće zapamćeno rušenje nasleđa Deklaracije o pravima građana BiH donesene na Drugom zasedanju ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu (1944) koje glasi:

„Prvi put u historiji Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodnooslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vijekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju.“

Pročitano 12243 puta

2 komentara

 • Link prema komentaru sreda, 21 december 2016 11:09 komentarisao/la Azra Fazlagic Karabegovic

  I u toj krvi i pepelu u kojoj su stvarali ovaj entitet protjerali su i starce i starice koji su 30-ih godina prošlog vijeka počeli saotporom fašizmu,borili se protiv njega,pobjedili ga i cijeli svoj vijek posvetili prvenstveno svom gradu,Banjaluci.

 • Link prema komentaru utorak, 20 december 2016 20:42 komentarisao/la slobco

  Antića su pripremili Jenglezi da "Ispravi" istoriju Srba, sa ciljem da se izbrišu činjenice i tradovi radničkog pokreta, borbe za slobodu i ravnopravnost srpskog naroda u 19 i 20. veku, kao i tragovi socijalističke revolucije i socijalističkog razvoja u socijalističkoj Jugoslaviji.
  Veliki je broj plaćenika tzv novih istoričara sa novim istinama iz tzv nemačkih, engleskim i američkih arhiva. Onih sa robovlasničkim i feudalnim sistemom, koji su nemilosrdno uništavali i razbijali socijalizam i socijalističku Jugoslaviju i to sa svojim "demokratskim snagama" koji su bili najkrvoločniji Hitkerovi saveznici i njegovi kvislinzi i kolaboranti.
  Naravno nemilosrdno uništavajući integrativnu snagu jedinstvene Jugoslavije i podržavajući nacional-fašiste, klerofašiste i kriminal u građanskom ratu koje su proizvele njihove tajne službe.
  Te "Demokratske snage" su dovele na vlast, opljačkali narode i uvele u svoj kolonijalni robovlasničko-feudalni sistem.
  Te "demokratske snage" treba osvetliti kao istorijske i jedinstve u razvoju građanskih demokratija.
  To su istine, Antić vešto sarađuje Hrvatima u pretvaranju Jasenovca kao radnog logora.

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2018. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.